top of page

Group

Public·14 members

Deosebiri Intre Textul Literar Si Textul Nonliterar


Deosebiri intre textul literar si textul nonliterar
Textul literar si textul nonliterar sunt doua tipuri de texte care au scopuri, caracteristici si functii diferite. Textul literar este o creatie artistica, in care autorul isi exprima viziunea asupra lumii, folosind un limbaj expresiv si figurat. Textul nonliterar este un text care prezinta informatii despre realitate, folosind un limbaj clar si precis. In acest articol, vom analiza principalele deosebiri intre textul literar si textul nonliterar, pe baza unor criterii precum: continutul, forma, limbajul, functia si genurile.
deosebiri intre textul literar si textul nonliterar


DOWNLOAD: https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Ft.co%2FYFBmouGCX1&sa=D&sntz=1&usg=AOvVaw3XXbVZG16DoLBsoBrcQmJOContinutul
Continutul se refera la ceea ce transmite textul, la tema sau subiectul abordat. Textul literar are un continut imaginar, fictiv, creat de autor. Textul nonliterar are un continut real, veridic, bazat pe fapte sau date. De exemplu, un roman este un text literar care prezinta o poveste inventata de autor, cu personaje si actiuni imaginare. Un articol de ziar este un text nonliterar care prezinta o stire sau o opinie despre un eveniment real, cu persoane si situatii reale.


Forma
Forma se refera la modul in care este structurat textul, la organizarea ideilor si a paragrafelor. Textul literar are o forma libera, flexibila, care depinde de stilul si intentia autorului. Textul nonliterar are o forma rigida, fixa, care respecta anumite reguli si conventii. De exemplu, o poezie este un text literar care are o forma variabila, in functie de ritm, rima, masura sau strofa. O reteta de bucatarie este un text nonliterar care are o forma standardizata, cu titlu, ingrediente si mod de preparare.


Limbajul
Limbajul se refera la modul in care sunt folosite cuvintele si expresiile in text, la nivelul de complexitate si claritate al acestora. Textul literar foloseste un limbaj artistic, expresiv, care trezeste emotii si sentimente la cititor. Textul nonliterar foloseste un limbaj obiectiv, informativ, care transmite cunostinte si informatii la cititor. De exemplu, un text literar foloseste cuvinte cu sens figurat, figuri de stil si imagini artistice pentru a crea efecte estetice. Un text nonliterar foloseste cuvinte cu sens propriu, termeni de specialitate si neologisme pentru a fi precis si clar.


Functia
Functia se refera la scopul pentru care este scris textul, la efectul pe care il are asupra cititorului. Textul literar are o functie estetica, educativa sau recreativa. Textul nonliterar are o functie informativa, persuasiva sau instructiva. De exemplu, un text literar are ca functie sa frumuseteze limba, sa educe moral sau sa distreze cititorul. Un text nonliterar are ca functie sa informeze despre realitate, sa convinga sau sa indrume cititorul.


Genurile
Genurile se refera la categoriile in care se incadreaza texte in functie de continut, forma, limbaj si functie. Textele literare se impart in trei genuri principale: epic (narativ), liric (poetic) si dramatic (teatral). Textele nonliterare se impart in mai multe genuri specifice: stiintific (manual), publicistic (articol), juridic (contract), administrativ (scrisoare), didactic (lectie) etc. De exemplu, un text literar epic este o nuvela, care prezinta o intamplare fictiva, cu personaje si narator, in versuri sau in proza. Un text nonliterar stiintific este un manual, care prezinta cunostinte dintr-un domeniu, cu termeni si definitii, in proza.


Speram ca acest articol v-a fost de folos si v-a clarificat deosebirile intre textul literar si textul nonliterar. Pentru mai multe informatii, va recomandam sa consultati sursele de mai jos:  • [Textul literar și nonliterar. Trăsături. Actualizare. Sutori]  • [Text Literar Sau Text Nonliterar? Alege Varianta Corectă! - VOX VALACHORUM]  • [Imi spuneti si mie cateva asemanari intre textul literar si cel nonliterar?]  • [Deosebiri între textul literar și nonliterar - Brainly.ro]  • [Osebiri Intre Textul Literar Si Textul Professional 64 .zip ...]


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page